• V školskej jedálni budú žiaci používať čipy
          • V školskej jedálni budú žiaci používať čipy

          • 1. mája 2023 sa začne žiakom poskytovať dotácia na stravu ("obedy zadarmo"). Preto sa budú od 2. mája 2023 aj v jedálni prihlasovať čipom.

            Vedúca školskej jedálne prosí žiakov, aby si čipy nosili so sebou, inak budú musieť rodičia uhradiť obed v plnej sume.

        • Chodíme do školy po svojich
          • Chodíme do školy po svojich

          • Výzva - Chodíme do školy po svojich

            24.4. - 110 detí z prvého stupňa prišlo do školy po svojich. Bude nás zajtra viac? Pridajte sa!

            25.4. - 142!! Tešíme sa na ďalšie dni.

            26.4. - 144 - Slniečko nás dnes povzbudilo a zase nás bolo o niečo viac.

            27.4. - 133 - Dnes sme trošku poľavili, poďme zajtra spraviť rekord.

            28.4. - Rekord sa podaril. Dnes - 145 detí z prvého stupňa prišlo do školy po svojich.

            V utorok vyhlásime víťaznú triedu.

        • Ako si deti vyrábali papier
          • Ako si deti vyrábali papier

          • Dňa 18.4. 2023 naši žiaci navštívili manufaktúru výroby papiera, kde sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií o jeho výrobe a histórii. Každý žiak si vyskúšal vyrobiť svoj jedinečný hárok papiera.

            Papiernička PETRUS zameraná na klasickú ručnú výrobu papiera bola obnovená na území Slovenska po viac ako storočnej prestávke. PETRUS PAPIER s.r.o je ojedinelou manufaktúrou, ktorá sa venuje ručnej výrobe papiera bez spracovania drevnej celulózy. Hlavnou surovinou pri výrobe je bavlna, ktorá zvyšuje jeho odolnosť a trvanlivosť. Pracovníci firmy sú jediní špičkoví odborníci na Slovensku.

            Cestou späť sme sa zastavili na neďalekom hrade Branč.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Manufaktúra výroby papiera Petrus a hrad Branč.

        • Meranie čistoty ovzdušia
          • Meranie čistoty ovzdušia

          • Na hodinách chémie a biológie sme sa zapojili do celoslovenskej osvetovej kampane a informatívne sme merali znečistenie ovzdušia z dopravy v okolí školy.

            Spolu s manažérkami kvality ovzdušia sme dňa 10.1.2023 inštalovali na dvoch miestach v areáli školy so žiakmi VII.A a VII.C triedy trubičky na meranie oxidu dusičitého. Žiaci pravidelne do tabuliek zaznamenávali poveternostné podmienky v jednotlivých dňoch.

            7.2.2023 sme odinštalovali trubičky na meranie koncentrácie NO2 a poslali sme ich na vyhodnotenie. Výsledky ukazujú nasledovné hodnoty:

            Červená zóna odráža koncentráciu NO2 na tzv. „červenom“ mieste, ktoré sme si zvolili a očakávali sme tam horšie výsledky (vplyv dopravy) a zelená zóna vyjadruje hodnotu koncentrácie NO2 v „zelenej“ lokalite, na školskom pozemku, mimo ciest a parkovísk.

            Podľa výsledkov je zrejmé,  že sa nám táto „téza“ o znečistení potvrdila.

            Žiaci VII.A a VII.C triedy pripravujú súťažné plagáty. Originály vyhotovených plagátov  budú po doručení vystavené v átriu Ministerstva životného prostredia SR. V digitalizovanej podobe budú plagáty sprístupnené pre verejnosť na niektorej z projektových webstránok alebo sociálnej sieti, kde bude možné hlasovať za najlepšie spracovaný plagát. Hlasovanie potrvá do 04.06.2023 a vyhodnotenie hlasovania sa uskutoční pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia, dňa 05.06.2023.  

            Milí rodičia, keď nás ráno priveziete do školy autom, „priveziete“ aj veľkú dávku NO 2  a iných plynov z výfukov áut, ktoré ničia naše zdravie. Chceme Vás požiadať, aby ste autá zaparkovali ďalej a my už do školy prejdeme peši, aby sa emisie v bezprostrednej blízkosti školy znížili. Ďakujeme!

             

            Ing. E. Machajdíková, RNDr. O. Malíková

        • Poďakovanie
          • Poďakovanie

          • Ďakujeme našim žiakom, rodičom a zamestnancom školy, ktorí prispeli do zbierky a pomohli dobrej veci. Vyzbieralo sa množstvo potravín a hygienických potrieb. Ďakujeme.